Ben jij een doorstromer op de woningmarkt?


Heb jij al een koophuis, maar ga je deze verkopen om een nieuw huis te kopen? Als doorstromer kun je profiteren van de overwaarde bij verkoop. Ook heb je al een hypotheek gehad en dit heeft invloed op je nieuwe hypotheek. Wij helpen je bij alle stappen met onze totaalservice.

Hulp voor doorstromers

Eerst kopen of verkopen?
Moet je als doorstromer eerst kopen of eerst verkopen? Onze adviseurs kijken naar jouw situatie en helpen je met een gedegen advies.
Je volgende hypotheek
Profiteer van de overwaarde op je huidige woning voor een nieuwe hypotheek. Als doorstromer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alle details.
Begeleiding op maat
Wij nemen de tijd om onze klanten te leren kennen om zo de beste begeleiding te kunnen bieden. Ons team is altijd bereikbaar voor onze klanten, geen vraag blijft onbeantwoord. Wij houden je van alle stappen op de hoogte.

Een nieuwe start

Woon jij al in een koophuis, maar ben je toe aan iets nieuws? Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Wellicht is er sprake van gezinsuitbreiding, heb je een baan gevonden in een andere stad óf wil je gewoon een nieuwe start maken. Wat de reden ook is, Woonaccent Makelaars Westerbork wil je graag helpen bij deze stap. Bij deze stap komt veel kijken: je huis verkopen, een nieuwe woning kopen en je hypotheek en verzekeringen regelen. Waar begin je? Wij wijzen je de weg.

Vrijblijvend adviesgesprek

Vrijblijvend adviesgesprek

Als doorstromer zijn er zoveel zaken waarmee je rekening moet houden. Ga je eerst kopen of eerst verkopen? Hoe werken de hypotheekregels als je al een hypotheek hebt afgesloten op je huidige woning? Door met ons in gesprek te gaan kun jij goed voorbereid stappen gaan zetten op de huizenmarkt. Dit gesprek is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit dan ook nergens aan vast.

Doorstromers inpakken

Plan een vrijblijvend gesprek in

Gratis adviesgesprek

Kunnen wij jou als doorstromer op weg helpen met vrijblijvend advies? Plan dan een gratis adviesgesprek in. Daarna kan je altijd nog besluiten welke stappen je gaat zetten. Je zit nergens aan vast.

Stap 1: Vul je gegevens in via het formulier.
Stap 2: Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om af te stemmen waar jij behoefte aan hebt.
Stap 3: Er volgt een (vervolg) afspraak.

Nieuwe woning, dit komt er bij kijken

Heb je een woning en wil je een nieuwe woning kopen, dan heb je te maken met een bestaande hypotheekvorm, huidige rente en hypotheekverstrekker. Hierbij is dan de vraag, neem ik mijn huidige hypotheek mee of niet? Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Huisjes - woonaccent

Doorstromers

Wie een volgende woning koopt, heeft te maken met een bestaande hypotheekvorm, -rente en -aanbieder. Om je nieuwe woning te kopen, heb je waarschijnlijk ook een hypotheek nodig. Je hebt dan de keuze om je oude hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning óf deze, bij verkoop van de huidige woning, in één keer (boetevrij) af te lossen. Heb je nu een hoge hypotheekrente, ongunstige hypotheekvorm of ongewenste geldverstrekker dan geeft verhuizen je de mogelijkheid om hier in één klap van af te komen. Als doorstromer mag je je oude hypotheekvorm behouden als je deze hebt afgesloten vóór 2013. Wanneer je echter kiest voor een duurdere woning en je dus een extra hypotheekdeel nodig hebt, ben je voor dit deel sinds 2013 verplicht om direct te beginnen met aflossen.

Bij verkoop van je huidige woning wordt uit de opbrengst eerst je huidige hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Heb je overwaarde? Sinds 2004 moet je de overwaarde op je huidige woning gebruiken om je nieuwe woning mee te financieren. Doe je dat niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde dat je niet inbrengt.

Is je huis minder waard geworden dan toen je het kocht en is je hypotheek hoger dan de verkoopprijs? Dan heb je een restschuld op je huidige hypotheek. Je woning levert niet genoeg op om je hypotheek terug te betalen. De restschuld is dus het tegenovergestelde van een overwaarde. Er zijn verschillende manieren om je restschuld mee terug te betalen:

  • Met eigen spaargeld
  • Meefinancieren: afbetalen door een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten. Je neemt dan je restschuld mee in je nieuwe hypotheek. Dit is niet altijd mogelijk, dat hangt af van jouw hypotheekverstrekker.

Als je jouw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning aankoopt, kan je te maken krijgen met een bijleenregeling. De bijleenregeling geldt als je jouw huis verkoopt en je geld overhoudt nadat je de eigenwoningschuld hebt afgelost. Dan heb je een overwaarde. Sluit je een hypotheek af voor een nieuwe woning? Dan mag je de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de overwaarde.

Voorbeeld: Je hebt 50.000 euro overwaarde. Je koopt een woning van 250.000 euro. Dan trek je de overwaarde van de aankoopprijs af: 250.000 - 50.000 = 200.000 euro. Dit is het bedrag waar je de rente van af mag trekken. Leen je meer dan 200.000 euro? Dan mag je van het bedrag boven de 200.000 euro geen rente aftrekken.

Heb jij jouw droomwoning al aangekocht, maar je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan je jouw overwaarde niet gebruiken om jouw nieuwe woning te betalen. Kom je hierdoor in de problemen? Dan kan je een overbruggingshypotheek aanvragen. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening waarmee je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis overbrugt. De rente betaal je maandelijks of zodra je woning verkocht is wordt deze verrekend met de overwaarde.

Berekenen overbruggingshypotheek

Om je overbruggingshypotheek te berekenen kijk je naar de taxatiewaarde van je nieuwe woning. Hier mag je maximaal 90% van gebruiken. Haal daar je resterende hypotheekschuld vanaf, en je hebt je maximale overbruggingshypotheek berekend. Heb jij bijvoorbeeld een taxatiewaarde van 250.000 euro en een resterende hypotheekschuld van 200.000 euro? Dan is je overwaarde 50.000 euro. Je maximale overbruggingshypotheek is dan: 250.000 x 90% - 200.000 = 25.000 euro.

Heb jij de hypotheek op je huidige woning afgesloten voor 1 januari 2013? Dan valt je hypotheek onder het overgangsrecht. Het overgangsrecht betekent dat je toch hypotheekrenteaftrek kan krijgen zonder dat je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt. De belangrijkste voorwaarde is dat je verplicht bent om de lening annuïtair of lineair af te lossen in maximaal 30 jaar. Doe je dat niet, dan ontvang je geen hypotheekrenteaftrek over het deel dat je niet aflost. Afhankelijk van jouw eisen en wensen kan het aantrekkelijk zijn om jouw oude hypotheekvorm mee te nemen. In een vrijblijvend gesprek vertellen onze adviseurs je er alles over.

Eerst kopen of eerst verkopen?

Voor doorstromers is de grote vraag: Ga ik eerst kopen of eerst verkopen? Eerst kopen lijkt logisch, je wilt je droomwoning aan de haak slaan. Maar, het is ook handig en meestal noodzakelijk om de eventuele overwaarde van jouw huidige huis te gebruiken om een nieuwe woning te kunnen kopen. Bovendien wil je ook niet (te lang) met dubbele lasten zitten. Een goed antwoord op deze vraag is compleet afhankelijk van jouw situatie. Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht:

Eerst verkopen Woonaccent
Eerst kopen Woonaccent

Meer informatie over jouw situatie?

Wij helpen jou met al jouw vragen!

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zullen u doorsturen naar een erkend hypotheekadviseur.

10 Apollo Smit 19 apr. 2024

Vanaf het begin zeer fijn contact met Mark, Annet en Jessica. zij hebben ons prima geadviseerd en hebben alles gedaan wat in hun vermogen lag om ons pand te verkopen. Door de verhoging van de...

10 RV 20 mrt. 2024

Verkooptraject met Woonaccent Makelaars Westerbork is in goed overleg verlopen. Prima communicatie en begeleiding. Korte lijntjes mede door eigen whatsapp groep. Kwaliteit foto's en brochure waren...

8.0 Arno Jacobs 15 mrt. 2024

Prettige mensen, vlot & vriendelijk. Zeker een aanrader

8.0 Anoniem Veldakker 7 14 mrt. 2024

De communicatie was laagdrempelig en prettig. Onderhandeling ging heel gericht en praktisch, transparant.

10 Erzsebet Wenneke 07 mrt. 2024

Meedenkend en ondersteunend kantoor, eerlijk en direct in communicatie. Verkoop van ons vakantiehuisje via dit kantoor gedaan, zouden dit zo weer doen.

8.0 Mevr. Kamps Westeinde 35 04 mrt. 2024

Het contact verliep prima. Ze waren goed bereikbaar en hulpvaardig met tips om ook de juiste stappen te kunnen zetten. Zelf wist ik niet goed wat ik kon verwachten van een aankoop makelaar.

10 Joyce Naarding 02 feb. 2024

Super makelaar!! Al eerder zaken meegedaan toen we nabij woonden...Nadat onze plaatselijke makelaar ons liet zitten, en slecht bereikbaar was nam mark en zij collega's het over ondanks dat onze woning...

9.0 Anoniem Speenkruid 72 31 jan. 2024

Woonaccent Westerbork. Uitstekende makelaar. Zoals afgesproken kwam de beloofde expertise prima uit de doeken.

8.0 Dhr. Bremmer Nieuwe Es 6 a 10 jan. 2024

Communicatie verliep goed hoewel wij zelf enkele keren om een reactie moesten vragen. Vriendelijk en klantgericht secretariaat. Aanbevolen!

10 Dhr. Maaskant Schaapmaat 4 29 dec. 2023

Open en eerlijke begeleiding, niet te gehaast maar gewoon zakelijk en vertrouwd . Vanaf het eerste contact alles soepel verlopen.

Woonaccent Makelaars Westerbork
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top