Kopen zonder voorbehoud – wat zijn de risico’s?Kopen zonder voorbehoud – wat zijn de risico’s?
29 jul. 2021·
Leestijd:

De krapte op de huizenmarkt zorgt voor veel concurrentie. Er zijn veel mensen die – net als jij – dat ene huis proberen te bemachtigen. Om meer kans te maken op een woning, zijn veel kopers tegenwoordig bereid om naast het overbieden, een woning te kopen zonder voorbehoud van financiering. Bieden zonder voorbehoud is echter niet zonder risico’s. Kopers zijn bereid om ver te gaan. Wat houdt dit precies in en hoe ga je hiermee om?

Financiering onder voorbehoud

Als je een huis hebt gekocht, stel je samen met de verkoper een koopcontract op. Hierin staat precies aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Denk bijvoorbeeld aan de verkoopprijs en de datum van oplevering. Ook worden in zo’n koopcontract ontbindende voorwaarden meegenomen. Bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering. Met voorbehoud van financiering kun je kosteloos afzien van de koop als je door omstandigheden geen hypotheek kunt krijgen.

Waarom financiering onder voorbehoud?

Als je als koper rondkijkt op de huizenmarkt, heb je niet altijd zekerheid over de financiering. Soms lukt het simpelweg niet om de hypotheek rond te krijgen. Het kan zijn dat je inkomen te laag is, om de lasten van het huis op te brengen. Ook kan het zo zijn dat een hypotheekverstrekker je huis niet als onderpand wil voor een lening. Dit kan te maken hebben met de technische staat van de woning. Ook kunnen persoonlijke situaties, zoals scheiden, ontslag of arbeidsongeschiktheid een reden zijn waarom de financiering niet rond komt.

Als je onder voorbehoud van financiering een woning koopt, krijg je de tijd om binnen een bepaald tijdsbestek de financiering rond te krijgen. Als je dat niet is gelukt, dan kan de koop ongedaan worden gemaakt. Zonder dat je hier een flink bedrag (boete) voor hoeft te betalen.

Risico’s financiering zonder voorbehoud?

Als je een huis koopt zonder voorbehoud van financiering, ga je een financieel risico aan. Als je de financiering niet rond krijgt, kan de verkopende partij je namelijk aan het koopcontract houden. De wet bepaalt dat de koop ongedaan kan worden gemaakt als je de verkoper compenseert voor de schade. Vaak is dit een percentage van de koopsom. Meestal is dit 10%. Zo’n schadevergoeding kan dus een fors bedrag zijn.

Als je de koop voor een huis van €350.000 euro niet rond kan krijgen, betaal je dus al €35.000 euro aan boete. Als je voor dit bedrag een lening moet afsluiten, wordt deze BKR-geregistreerd. Hierdoor is het in de toekomst nog lastiger om een huis te kopen.

Waarom kopen zonder voorbehoud?

Met een bod zonder voorbehoud, geef je de verkoper zekerheid en snelheid. Als je bewust bent van de risico’s en je overweegt om een huis te kopen zonder voorbehoud van financiering, moet je inzicht hebben in je financiële mogelijkheden. Weet je wat je rechten en plichten zijn? Weet je dat je waarschijnlijk 10% van de koopsom moet betalen, als de koop toch niet door kan gaan? Een afspraak inplannen met een financieel adviseur is altijd een goed idee om al je risico’s in kaart te brengen. Daarnaast kun je ook je risico’s zoveel mogelijk proberen te beperken. Zorg ervoor dat de koop afhankelijk is van de uitkomst van een bouwkundige keuring.

Meer kans mét voorbehoud van financiering?

Wil je toch een huis kopen met voorbehoud van financiering, maar wel meer kans maken bij de verkopende partij? Probeer dan veel zekerheid te geven. Je kunt de koper inlichten als je eigen geld inbrengt bij de aankoop. Dit betekent dat het bedrag voor het financieringsvoorbehoud lager wordt. De termijn die vaak wordt gegeven om de koop rond te krijgen is rond de 4-6 weken. Deze kun je ook inkorten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook zou je je hypotheekadviseur kunnen vragen om de verkoper schriftelijk te bevestigen dat de financiering geen probleem is. Met deze tips kun jij je kans op acceptatie van jouw bod vergroten.

Andere interessante nieuwsartikelen

Woonaccent Makelaars Westerbork
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top