Minimalistisch wonen: Opgeruimd het nieuwe jaar inMinimalistisch wonen: Opgeruimd het nieuwe jaar in
23 dec. 2021·
Leestijd:

Minimalisme, dat is toch dat je niets mag kopen en je allerlei spullen weggooit? Eigenlijk niet. Het gaat om een nieuwe manier van leven, waarbij jij je realiseert dat het allemaal wel een tandje minder mag met het aanschaffen van nieuwe spullen. De afgelopen jaren is deze lifestyle flink gegroeid in populariteit. Wat is de reden hiervan en wat kan minimalisme voor jou betekenen?

Waar komt het minimalisme vandaan?

Het minimalisme is een kunststroming die ingezet werd in de jaren 60. De basis wordt gevormd door simpelheid en eenvoud. Ook in de architectuur wordt het minimalisme veelal toegepast. Gebouwen worden gemaakt met enkel de nodige bouwmaterialen zonder overbodige verfraaiingen. Tegenwoordig nemen we het minimalisme ook steeds vaker mee naar binnen en zie je het terug in diverse interieurstijlen en manieren van leven.

Hoe woon je minimalistisch?

Sta jij al met de vuilniszakken klaar om het hele huis leeg te halen? Dit hoeft gelukkig niet. Als jij minimalistisch wilt wonen, plaats je alleen dingen in huis waar je op langere termijn echt gelukkig van wordt en waar je waarde aan hecht. Kijk eens rond in jouw huis? Hoeveel dingen heb jij in je woonkamer staan, waar je geen waarde aan hecht of die eigenlijk geen (praktische) functie hebben? Wij mensen zijn echte verzamelaars. Vijf verschillende shampoos, drie tubes tandpasta, een voorraadkast vol eten waarvan de helft al over datum is, noem het maar op. Ruim op of geef weg, zodat je overal nog maar één soort van hebt staan. Een goed begin van een minimalistische lifestyle.

Wat zijn de voordelen van het minimalisme?

Aan minimalistisch wonen zitten zeker voordelen. Twijfel je nog aan? Dan kunnen deze voordelen de keuze misschien wat makkelijker maken.

  • Minimalisme kan je helpen te sparen

Vraag jij je altijd af waar je geld is gebleven? Vaak geef je het onbewust uit aan spullen waar je totaal geen waarde aan hecht. Op het moment van de aankoop zelf heb je een geluksgevoel, maar dat gevoel vergeet je al snel. Wanneer jij wat minimalistischer leeft en dat gevaarlijke rondje door de welbekende winkels niet maakt, bespaar je een hoop geld. Je koopt immers vaak allerlei spullen die je niet nodig hebt. Ook kan je de spullen die je al had, maar niet meer nodig hebt verkopen. Tel uit je winst!

  • Minimalistisch wonen = minder afval

Wanneer je de stap zet om minimalistisch te wonen, zullen je afvalcontainers snel vollopen. Maar wanneer het weggooien eenmaal achter de rug is, zul je merken dat je minder afval produceert doordat je minder nieuwe spullen in huis haalt.

  • Minimalisme zorgt voor minder stress

Ken je die momenten? Je hebt haast, je bent eigenlijk al te laat vertrokken van huis en dan ben je ook nog eens wat kwijt. Waar is dat belangrijke formulier nou?
Je raad het al: Personen die minimalistisch leven, hebben veel minder spullen. De kans dat je dan iets kwijtraakt is echt minimaal. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest.

Spreekt het minimalisme jou aan?

Minimalisme betekent voor een groot deel minder spullen hebben, maar gaat veel verder dan dat. Als je minder bezit, kun je je focussen op de belangrijke dingen en heb je minder snel het gevoel erdoor overweldigd te worden. Ontspullen is dus een goede eerste stap richting een levensstijl die wat meer bij het minimalisme past. Wil jij wel eens proberen hoe het is? Een start maken begint met ontspullen. We delen graag een aantal tips die je heel snel en gemakkelijk kunt toepassen:

  • Heb je iets dubbel? Geef of gooi het weg.
  • Maak boodschappenlijstjes, zo koop jij alleen de zaken die je écht nodig hebt.
  • Ga eens door je kledingkast heen. Veel mensen hebben een volle kledingkast maar dragen heel veel niet. Doneer deze kleding allemaal aan de kledingbank, en haal eventueel nieuwe basics die een lange tijd mee gaan.
  • Doe niet mee aan kortdurende trends. Kledingtrends wisselen vaak en erg uitgesproken items zijn meestal snel weer uit de mode. Kies liever voor klassiekers met een twist, van goede kwaliteit zodat je ze jarenlang kan dragen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Prinsjesdag 2022: wat betekent dit voor jou op het gebied van wonen?

Het is, door de coronacrisis, even geleden dat we Prinsjesdag - inclusief Glazen Koets en een horde aan mensen – op televisie konden aanschouwen. Omdat er op het moment veel te doen is over bijvoorbeeld de torenhoge energieprijzen, is iedereen erg benieuwd naar de plannen van de regering. Wij vertellen je in een notendop wat je de komende tijd kan verwachten op het gebied van wonen.

21 sep. 2022 Meer lezen

Dé badkamertrends van 2022

Het is je vast wel opgevallen dat badkamers met de jaren meer hip en trendy worden. Waar het voorheen vooral een praktische ruimte was om te douchen, badderen of om je tanden te poetsen, wil het oog tegenwoordig ook wat. Badkamers worden geïnspireerd op luxe, hotels en wellness. Heb je deze zomer eindelijk tijd om de badkamer aan te pakken en wil je bij de inrichting hiervan ook iets meer de trends gaan volgen? Wij zetten in deze blog alle badkamertrends van 2022 voor je op een rij!

12 sep. 2022 Meer lezen

Duurzaam wonen

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Nederland heeft als doel in 2050 een energieneutraal land te zijn. Dus of je nu al elektrisch rijd, zo min mogelijk verpakkingsmaterialen gebruikt of er nog niet mee bezig bent, de komende jaren gaan we meer maatregelen zien om van Nederland een duurzaam land te maken. Ook in en om je woning kan je veel doen om het milieu een handje te helpen. Omdat de overheid dit wil stimuleren zijn er subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Maar waar begin je? Wij zochten het voor je uit.

22 aug. 2022 Meer lezen

Woonaccent Makelaars Westerbork
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct