Duurzaam wonenDuurzaam wonen
22 aug. 2022·
Leestijd:

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Nederland heeft als doel in 2050 een energieneutraal land te zijn. Dus of je nu al elektrisch rijd, zo min mogelijk verpakkingsmaterialen gebruikt of er nog niet mee bezig bent, de komende jaren gaan we meer maatregelen zien om van Nederland een duurzaam land te maken. Ook in en om je woning kan je veel doen om het milieu een handje te helpen. Omdat de overheid dit wil stimuleren zijn er subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Maar waar begin je? Wij zochten het voor je uit.

Je woning verduurzamen

Jouw CO2 voetafdruk verkleinen hoeft niet ingewikkeld te zijn, het gaat vaak om het besparen van energie. Wij hebben de belangrijkste acties hieronder voor je op een rijtje gezet.

Woning isoleren

Bij het verduurzamen van je woning is isoleren absoluut stap 1. Met goede isolatie van de vloer, de muren, het dak en de ramen valt veel energie te besparen. Daar komt bij dat het isoleren van je woning eigenlijk een voorwaarde is voor het nemen van andere maatregelen omdat deze anders weinig zin hebben.

Energie besparen

Het besparen van energie lijkt nogal een inkoppertje. Maar wist je dat je verschillende aanpassingen aan je woning kunt doen om je hierbij te helpen? Denk aan een waterbesparende douchekop en een slimme thermostaat. Als je nog gloeilampen hebt maak je het verschil door deze te vervangen voor ledlampen. Kies bij de aanschaf van nieuwe apparatuur voor de zuinigste en vergeet niet dat je huidige apparaten waarschijnlijk ook al een eco stand hebben waar je veel energie mee kunt besparen. Het aanschaffen van een zonneboiler voor het verwarmen van je water door de zon kan ook een mooie optie zijn.

Zonnepanelen plaatsen

Omdat je met het plaatsen van zonnepanelen (voor een groot deel) je eigen energie opwekt kun je hier de grootste besparing mee realiseren. Hoewel dit een flinke investering is heb je deze in de meeste gevallen na een aantal jaar terug verdiend. Om in te schatten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat voor besparing dit oplevert kan je gebruik maken van deze tool.

Aardgas vrij wonen

In het klimaatakkoord staat dat alle woningen in 2050 van het gas af moeten zijn. In 2021 moeten gemeenten hun plannen om dit te realiseren aanleveren. Momenteel is nog veel onduidelijkheid over de aanpak voor bestaande wijken, daarom zijn er weinig particulieren die hier nu al mee aan de slag gaan. Het isoleren van je woning en het plaatsen van zonnepanelen zijn de beste manieren om je woning alvast klaar te maken om van het gas af te gaan. Mocht je nu al aardgas vrij willen wonen dan heb je waarschijnlijk een warmtepomp nodig. Laat je hiervoor adviseren door een expert.

Bonus tip; duurzaam interieur

Consuminderen = duurzaam. Misschien kijk je al vaak op Marktplaats voor je op zoek gaat naar nieuwe woningraad/meubels. Maar kijk ook eens naar de meubels die je wil vervangen? Kan je deze misschien opknappen en op een andere plek in je woning weer gebruiken? Met een beetje creativiteit (of behulp van internet) maak je van een meubel dat je eigenlijk naar de kringloop wou brengen een echte eyecatcher.

Subsidies voor aanpassingen aan je woning

Vanuit de overheid zijn er subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning en het aanschaffen van een warmtepomp of zonneboiler. Bepaalde gemeenten hebben extra subsidies beschikbaar voor hun inwoners, evenals gemeenten. Gebruik de energiesubsidiewijzer om te zien welke subsidies er in jouw woonplaats beschikbaar zijn.

Voor het plaatsen van zonnepanelen is momenteel geen landelijke subsidie meer, maar het is wel mogelijk de BTW voor de panelen en de installatie terug te vragen bij de Belastingdienst. Ook zijn er verschillende bedrijven waar je de zonnepalen kan huren

Financiële voordelen

Koop je een nieuwe woning dan kan je tot 6% (let op; max. €9000,-) extra lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Dit wordt het Energiebespaarbudget genoemd en is beschikbaar voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Het verduurzamen van je woning kan je bij een aantal banken ook korting op je hypotheekrente opleveren.

Heb je geen geld voor ingrijpende veranderingen? Voor het nemen van energiebesparende maatregelen zijn leningen te krijgen die hier speciaal op gericht zijn, zowel vanuit de overheid als hypotheekverstrekkers. Met vragen over het financiële aspect voor het verduurzamen van je woning kun je het best even contact opnemen met je hypotheekadviseur.

Andere interessante nieuwsartikelen

Prinsjesdag 2022: wat betekent dit voor jou op het gebied van wonen?

Het is, door de coronacrisis, even geleden dat we Prinsjesdag - inclusief Glazen Koets en een horde aan mensen – op televisie konden aanschouwen. Omdat er op het moment veel te doen is over bijvoorbeeld de torenhoge energieprijzen, is iedereen erg benieuwd naar de plannen van de regering. Wij vertellen je in een notendop wat je de komende tijd kan verwachten op het gebied van wonen.

21 sep. 2022 Meer lezen

Dé badkamertrends van 2022

Het is je vast wel opgevallen dat badkamers met de jaren meer hip en trendy worden. Waar het voorheen vooral een praktische ruimte was om te douchen, badderen of om je tanden te poetsen, wil het oog tegenwoordig ook wat. Badkamers worden geïnspireerd op luxe, hotels en wellness. Heb je deze zomer eindelijk tijd om de badkamer aan te pakken en wil je bij de inrichting hiervan ook iets meer de trends gaan volgen? Wij zetten in deze blog alle badkamertrends van 2022 voor je op een rij!

12 sep. 2022 Meer lezen

Woonaccent Makelaars Westerbork
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct