Makelaarstermen uitgelegd: Wat is het eigen woningforfait?Makelaarstermen uitgelegd: Wat is het eigen woningforfait?
28 aug. 2023·
Leestijd:

Een goed woord voor Galgje is het zeker, maar wat betekent dit woord eigenlijk? Ontdek het in deze blog!

Eigenwoningforfait, wat betekent het?

Het eigenwoningforfait is een belasting die je betaalt als je een koopwoning bezit. Deze belasting betaal je omdat je vermogen opbouwt op het moment dat je een eigen woning hebt. Volgens de Belastingdienst profiteer je dan meer van je woning dan iemand die een woning huurt. Hierom moet jij een belasting betalen.

Je telt het eigenwoningforfait op bij je inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Moet iedereen met een eigen huis het eigenwoningforfait betalen?

Nee, er zijn uitzonderingen op het betalen van de belasting. Hieronder vind je de uitzonderingen:

  • Je woont maar een deel van het jaar in de woning: Dan betaal je het eigenwoningforfait voor het gedeelte van het jaar dat je in de woning woont. Dit komt bijvoorbeeld voor als je voor het eerst een eigen koopwoning hebt gekocht. Je gaat dan uit van de datum dat je bent ingeschreven bij de gemeente.
  • Je hebt geen of een kleine eigenwoningschuld: Als je minder rente betaalt dan het eigenwoningforfait dat je moet betalen, heb je recht op een aftrek vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld.

Hoeveel belasting moet je betalen?

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Hoe hoger de waarde van je huis is, hoe hoger het percentage van het eigenwoningforfait is.

In onderstaande tabel kan je zien wat het percentage per woningwaarde in 2023 is:

WOZ-waarde is meer dan:

WOZ-waarde is niet meer dan:

Eigenwoningforfait:

-

€ 12.500

0%

€ 12.500

€ 25.000

0,10%

€ 25.000

€ 50.000

0,20%

€ 50.000

€ 75.000

0,25%

€ 75.000

€ 1.200.000

0,35%

€1.200.000

€ 4.200 + 2,35% van de waarde van de woning boven €1.200.000

Hoe reken je het eigenwoningforfait uit?

Stel de WOZ-waarde van jouw woning is €180.000. Het percentage wat bij deze WOZ-waarde hoort is 0,35%. De berekening is dan dus: € 180.000 x 0,0035 = € 630.

Je vult dan dus € 630 in bij eigenwoningforfait wanneer je de aangifte inkomstenbelasting invult.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Woonaccent Makelaars Westerbork
B.G. van Weezelplein 7
9431 AG Westerbork

Back to top